Ir directamente al recurso

Món 3. Medi natural, social i cultural

D. Els éssers vius
1. Conec i tinc cura del meu cos
2. Els sentits
3. Els animals
4. Les plantes
1r. Avaluació i repàs del 1r trimestre
5. L'aigua
6. El paisatge que ens envolta
7. Representar l'entorn
8. Els pobles i les ciutats
2n. Avaluació i repàs del 2n trimestre
9. Els treballs (I)
10. Els treballs (II)
11. Vivim en societat
12. El nostre passat
3r. Avaluació i repàs del 3r trimestre

Este libro contiene:

 • 16 secuencias

 • 404 recursos

 • Idioma:

  • Catalán

Libro de texto

 • 1. Els éssers vius

  Si mires al teu voltant, pots distingir éssers vius i éssers sense vida. Són éssers vius tots els éssers que neixen, s'alimenten i creixen, es relacionen, es reprodueixen i moren. També hi ha éssers que no neixen, no s'alimenten ni creixen, no es relacionen, no es reprodueixen i no moren, com ara les roques i l'aigua. Són els éssers inerts. [...]

 • 2. Conec i tinc cura del meu cos

  Les persones hem de conèixer molt bé el nostre cos, perquè ens permet relacionar-nos amb tot allò que ens envolta. L'aparell locomotor és un dels sistemes del cos humà que intervé en la funció de relació. Amb ell podem moure les diferents parts del cos i desplaçar-nos. Si volem tenir una vida sana, hem de tenir cura del nostre cos. Per això, cal tenir una alimentació variada, fer exercici físic, rentar-nos i dormir les hores adequades.

 • 3. Els sentits

  Els sentits són parts del nostre cos que ens permeten rebre informació del món que ens envolta i relacionar-nos-hi. Les persones tenim cinc sentits: la vista, l'oïda, l'olfacte, el gust i el tacte. Cada sentit té òrgans especials per percebre la informació: l'ull capta les imatges; l'orella, els sons; el nas, les olors; la llengua, els sabors, i la pell, les sensacions.

 • 4. Els animals

  A la Terra hi ha milions d'animals diferents; en podem trobar als llocs més diversos: a la selva, al desert, al bosc, a les zones polars, al mar... Hi ha tants animals que els científics, per poder estudiar-los, els han classificat en grups, atenent les seves característiques comunes. En aquest tema coneixerem diferents maneres de classificar els animals. [...]

 • 5. Les plantes

  Les plantes, com els animals, són éssers vius. Tot i així, no poden desplaçar-se i la majoria es reprodueixen per mitjà de llavors. Hi ha moltes plantes diferents. De les plantes, n'ob­tenim aliments, medecines, fusta, paper, fibres per teixir, perfum..., i fins i tot l'oxigen que respirem. Per això, és important conèixer i també respectar les plantes i l'entorn on viuen.

 • 6. Avaluació i repàs del 1r trimestre

 • 7. L'aigua

  L'aigua és una substància molt abundant a la Terra. Sense aigua no hi hauria vida al nostre planeta. Trobem aigua en estat líquid als mars, als rius i als llacs; en estat sòlid a la neu de les muntanyes, i en estat gasós a l'aire que ens envolta. L'aigua es mou constantment per tot el planeta: passa del mar a l'aire, de l'aire a la Terra i torna una altra vegada al mar. Aquest moviment que segueix l'aigua s'anomena cicle de l'aigua.

 • 8. El paisatge que ens envolta

  La Terra té una superfície amb formes molt diverses. D'aquestes formes, en diem relleu. El relleu influeix en la formació dels paisatges i en l'estil de vida de les persones. Així, hi ha paisatges prop del mar, on els habitants treballen en el turisme i en la pesca. També hi ha terres planes, només amb algunes elevacions aïllades, que els seus habitants dediquen a l'agricultura. Altres paisatges tenen muntanyes altes cobertes de prats i boscos.

 • 9. Representar l'entorn

  El paisatge que ens envolta es pot veure i representar de maneres diferents. Les fotografies mostren un lloc tal com és, o com havia estat; els dibuixos, els plànols i els mapes ens ajuden a entendre com s'organitza el nostre entorn. Sovint veiem el plànol d'un parc d'atraccions o d'un zoològic, o mirem un mapa a Internet o al GPS. Però com en podem extreure tota la informació que ens aporten?

 • 10. Els pobles i les ciutats

  Els pobles són localitats petites i les ciutats són localitats més grans. Als pobles, hi viuen poques persones; en alguns hi viuen a penes unes quantes famílies. En canvi, a les ciutats hi viuen milers i fins i tot milions de persones. Els pobles i les ciutats estan formats per un conjunt de car­rers amb edificis diferents; però no tots són iguals. N'hi ha d'estrets i sinuosos; d'altres són amples i rectes…

 • 11. Avaluació i repàs del 2n trimestre

 • 12. Els treballs (I)

  Molts homes i moltes dones treballen per obtenir productes de la natura. És el cas dels agricultors, dels ramaders o dels pescadors. Altres persones transformen els productes naturals (matèries primeres) en productes elaborats que es poden utilitzar o consumir. Segons la manera de fer aquesta feina, la transformació pot ser de dos tipus: artesanal o industrial.

 • 13. Els treballs (II)

  A més de les persones que elaboren i transformen productes, n’hi ha moltes altres que amb el seu treball ajuden els altres i els faciliten la vida. Totes aquestes persones treballen en el sector de serveis, en el qual s’inclouen activitats molt diverses. El sector de serveis inclou, per exemple, professionals com ara els metges, els taxistes, els botiguers o els periodistes. [...]

 • 14. Vivim en societat

  Des del nostre naixement, vivim amb els membres de la nostra família. A l'escola, ens relacionem amb els companys i les companyes i amb els professors. Amb ells participem en les activitats de l'aula i en els jocs. Al barri o a la localitat, ens relacionem amb altres persones. Coincidim amb elles al carrer, a les botigues o a l'autobús. L'ajuntament és responsable d'organitzar la convivència entre els habitants de la localitat.

 • 15. El nostre passat

  Ja saps que, al llarg de la nostra vida, les persones canviem no només físicament, sinó també de comportament. Els records personals, els testimonis orals, els documents escrits, les imatges i els monuments ens ajuden a conèixer el nostre passat. El conjunt de la societat també es transforma amb el pas del temps. Així doncs, els costums canvien i la manera de vestir varia. [...]

 • 16. Avaluació i repàs del 3r trimestre

La licencia digital es una autorización que permite utilizar un recurso digital de acuerdo con las condiciones legales de dicho recurso. El código que recibas una vez la hayas comprado te permitirá acceder al recurso educativo digital elegido.

Puedes consultar más información en nuestra página de ayuda.

Mensaje
Para:
Asunto: