Ir directamente al recurso

Món 4. Medi natural, social i cultural

1. La Terra i la Lluna
2. L'atmosfera, l'aire i el temps
3. El medi i la seva protecció
4. Calor, llum i so
1r. Avaluació i repàs del 1r trimestre
5. La matèria i els materials
6. L'energia
7. Les màquines
8. Els mitjans de comunicació
2n. Avaluació i repàs del 2n trimestre
D. Conèixer el passat
9. El nostre passat recent
10. El passat llunyà
11. Les comarques de Catalunya
12. Com és Espanya
3r. Avaluació i repàs del 3r trimestre

Este libro contiene:

  • 16 secuencias

  • 424 recursos

  • Idioma:

    • Catalán

Libro de texto

  • 1. La Terra i la Lluna

    El Sistema Solar el formen el Sol, els planetes, que giren al seu voltant, i altres cossos celestes. La Terra, que és el planeta on vivim, en forma part. La Terra és el tercer planeta situat més a prop del Sol i només té un satèl·lit, la Lluna. La Terra i la Lluna es mouen: la primera gira al voltant del Sol i sobre ella mateixa. La Lluna gira sobre ella mateixa i al voltant del nostre planeta.

  • 2. L'atmosfera, l'aire i el temps

    La Terra està envoltada d'una capa d'aire que rep el nom d'atmosfera. L'aire de l'atmosfera el formen una mescla de diversos gasos i té una sèrie de propietats. Els éssers vius necessiten l'aire per respirar i també és necessari per transmetre sons, perquè puguin volar els avions… A l'atmosfera s'hi produei­xen els fenòmens que determinen el temps atmosfèric. Els meteoròlegs són persones que estudien el temps atmosfèric i prediuen el temps.

  • 3. El medi i la seva protecció

    Per poder viure, els éssers vius depenen del medi que els envolta. Quan estudiem les relacions dels éssers vius amb el medi, ens podem fixar en un tipus d'organisme concret. Així, podem observar el tauró de la fotografia i fixar-nos de quins éssers s'alimenta, com està adaptat a la vida en el mar, etc. [...]

  • 4. Calor, llum i so

    Els éssers humans percebem els objectes que tenim a prop amb el tacte i notem si són freds o calents, entre altres característiques. Veiem tot el que tenim al voltant gràcies a la llum i al sentit de la vista. La llum arriba als objectes, que només reflecteixen els colors que distingim. El so prové de la vibració dels objectes i el notem gràcies al sentit de l’oïda. [...]

  • 5. Avaluació i repàs del 1r trimestre

  • 6. La matèria i els materials

    Tot allò que ens envolta està format per matèria. El bolígraf, el got, la cadira… estan formats per algun tipus de material. Els materials són les substàncies que serveixen per fabricar tota mena d'objectes. Aquests materials poden ser naturals, com ara la fusta, els minerals i les roques, o artificials, com el plàstic o el vidre. Distingim els materials per la resistència, el volum, la textura, l'olor o l'estat, entre altres propietats.

  • 7. L'energia

    Per fer qualsevol activitat necessitem energia. Ja saps que els éssers humans obtenim l'energia dels aliments; però hi ha altres fonts d'energia que necessitem per viatjar, treballar, estudiar, llegir, cuinar, rentar… Aquestes fonts d'energia són el Sol, l'aigua, el petroli o el gas, entre altres. Hi ha algunes d'aquestes fonts, com el petroli, que quan s'acaben, no es poden renovar; per això hem de tenir una cura especial a no malgastar-les.

  • 8. Les màquines

    Actualment disposem de moltes màquines que ens ajuden a tenir una vida més còmoda. L'ésser humà també ha dissenyat i perfeccionat eines que l'han ajudat a fer diverses feines. Hi ha màquines que ja s'utilitzaven a l'Antiguitat. Són màquines simples, com ara la palanca, la rampa, la roda i la politja. [...]

  • 9. Els mitjans de comunicació

    La comunicació permet enviar i rebre informació i missatges. Pot ser verbal i no verbal. Per comunicar-nos amb les persones que són lluny fem servir els mitjans de comunicació. Gràcies als mitjans de comunicació també podem assabentar-nos de qualsevol esdeveniment en el moment en què es produeix. Els mitjans de comunicació poden transmetre informació a una sola persona o a moltes persones alhora.

  • 10. Avaluació i repàs del 2n trimestre

  • 11. Conèixer el passat

    Què és la història? Ja saps que les persones i les famílies tenen la seva història. De la mateixa manera, la humanitat, és a dir, els éssers humans en el seu conjunt, també tenen la seva pròpia història. La història explica el que s'ha esdevingut en el passat, des de l'aparició de l'home prehistòric fins al dia d'avui. Mesures del temps

  • 12. El nostre passat recent

    La Història ens permet saber el que ha succeït en el passat. Podem conèixer el que va passar fa cent anys, fins i tot milers d'anys, a través de les fonts històriques. També podem saber què ha passat més recentment, a partir de la nostra pròpia història o de la història dels nostres pares, avis… i fins i tot besavis.

  • 13. El passat llunyà

    Coneixem el passat llunyà perquè s'han conservat nombroses restes materials, com ara monuments, edificis, pintures, instruments… A més, des de la invenció de l'escriptura, també podem conèixer el passat llunyà gràcies als llibres i altres documents escrits. [...]

  • 14. Les comarques de Catalunya

    El poble o la ciutat on vius forma part d'un territori més ampli que té un mateix paisatge i on hi ha moltes més localitats. Aquest territori rep el nom de comarca. A Catalunya hi ha 41 comarques. En algunes hi predomina el relleu muntanyós, en unes altres les terres són planes, n'hi ha que estan situades arran de mar i unes altres són lluny de la costa. Cada comarca té una capital on hi ha el consell comarcal.

  • 15. Com és Espanya

    Espanya està situada a l'extrem sud-oest del continent europeu. En formen el territori una gran part de la Península Ibèrica, les Illes Balears, les illes Canàries i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, al nord d'Àfrica. Espanya limita al nord amb el mar Cantàbric i França; al sud amb el mar Mediterrani i l'oceà Atlàntic; a l'est amb el mar Mediterrani, i a l'oest amb Portugal i l'oceà Atlàntic.

  • 16. Avaluació i repàs del 3r trimestre

La licencia digital es una autorización que permite utilizar un recurso digital de acuerdo con las condiciones legales de dicho recurso. El código que recibas una vez la hayas comprado te permitirá acceder al recurso educativo digital elegido.

Puedes consultar más información en nuestra página de ayuda.

Mensaje
Para:
Asunto: